Connection has lost...

De Ubuntu: ik ben omdat wij zijn


Ubuntu is afkomstig uit een Zuid Afrikaanse filosofie en omvat diverse waarden. Er is o.a. sprake van Ubuntu als mensen samen een gemeenschappelijk belang hebben en omarmen. Ubuntu kan mensen onafhankelijk van etnische origine, van welke godsdienst, filosofie of overtuiging dan ook of vanuit welke cultuur men ook afkomstig is te allen tijde verbinden. Het woord Ubuntu is terug te vinden in de Bantoe talen in Centraal en Zuidelijke Afrika. Bantoe betekent "mensen" en Ubuntu betekent "ik ben alleen maar omdat jij bent". Beide woorden hebben eenzelfde herkomst.
 
Waarom nu een korte introductie in de Ubuntu?
Onze Rotterdam Running Ambassadors leden zijn door een business netwerk met elkaar verbonden.
Wij leven, wonen en werken in Rotterdam en omgeving en wij hebben samen sportieve ambities met als doel om met elkaar nationale en internationale marathons te lopen. Samen trainen, nieuwe uitdagingen aangaan, een streven naar fysieke & mentale fitheid en dit op een basis van wederzijds respect, verbinding en vriendschap. En hier is er dus een belangrijke overeenkomst met de Ubuntu.
 
Bij de introductie van het ‘Fitte Leiders' programma is mij als voorzitter van de RRA gevraagd een korte column te schrijven. Er komt direct een Afrikaanse wereldleider op mijn netvlies. Nelson Rolihlahla Mandela (1918-2013). Hij is natuurlijk een prachtig voorbeeld van fit leiderschap. Ondanks zijn 27 jaar gevangenschap op Robbeneiland kennen wij de beelden van zijn zowel geestelijke als fysieke fitheid. Mandela zegt dat “The concept of Ubuntu” hem heeft geïnspireerd en mede heeft bepaald hoe hij in de wereld staat.
 
Ik wens jullie allen de inspiratie van de Ubuntu toe met nog véél mooie momenten en ‘fitte’ kilometers samen bij de RRA.
 
Met een Zuid Afrikaanse groet,
 
Sawubona (ik zie je!)
 
Bastiaan van der Knaap

NIEUWS: 5 mei 2021 Kan iedereen en marathon lopen? >>