Connection has lost...

Een gezond leven zonder stress


Het internet, kranten en tijdschriften staan er bol van: een gezonde leefstijl. Goed voor jezelf zorgen. Niet te veel eten, gevarieerde voeding, matig met alcohol, niet roken en veel bewegen. Met ons nuchtere verstand lepelen we zo op wat goed voor ons is. Maar wat zijn nou eigenlijk de effecten van gezond leven en hoe komt het dan dat je minder stress hebt? “Op basis waarvan zijn deze conclusies getrokken”, is ook een interessante vraag. Feit is dat Covid19 ons wel degelijk bewuster heeft gemaakt van het belang van een gezonde leefstijl. Maar hoe doe je dat precies en relevanter nog: hoe hou je het vol?

Oermens
De Fitte Leiders redactie vroeg mij iets te schrijven over mijn visie op een gezonde leefstijl. In mijn coachings- fysiotherapiepraktijk kom ik dagelijks mensen tegen die daar aan willen werken. Niet zo verwonderlijk, want mede door een zittende leefstijl en te veel of hoogcalorisch eten, worden de nodige mensen gekweld door hart- en vaatziekten. Ook diverse vormen van kanker en hersenaandoeningen teisteren veler gezondheid. In dat kader is het interessant eens heel ver terug te gaan naar de oermensen, die leefden van wat ze in de natuur konden vinden: wild, vis, groenten, fruit, eieren, zeewier, insecten en noten. Deze oermens at verrassend gezond, zo bleek uit een  literatuurstudie. Maar het kwam ook voor dat de opbrengst van de jacht tegenviel en er weleens geen ‘eten’ was. Een grote tegenstelling met onze tijd, waar eten in overvloed is.

Kwetsbaar
De afgelopen decennia is ons gedrag en eetpatroon ingrijpend veranderd. Door de welvaart en het overvloedige aanbod van eten is de verleiding te groot om veel te eten: meer dan nodig is. “We eten omdat het er is, niet omdat we er behoefte aan hebben”.

Omdat we te weinig bewegen en dus onvoldoende verbranden, raken we uit balans. Gevolg is een slechte stofwisseling en overgewicht. Dat maakt ons kwetsbaar voor allerlei ziekten en aandoeningen.

Als leefstijlcoach en fysiotherapeut is mijn doel om bij cliënten/patiënten het besef te laten doordringen dat er sprake is van een verstoorde balans. Als het evenwicht tussen lichaam en geest verstoord raakt, kun je lichamelijke klachten krijgen. Stress is hier ook een grote boosdoener in. Dat maakt mensen bevattelijker voor ziek-zijn (hoge bloeddruk, teveel maagzuur, hormonale verstoring, et cetera). Het onderkennen van stress is wezenlijk. Net als het inzicht dat een gezonde leefstijl je beter doet voelen.

Tips
Waarom toch zo hameren op gezonder eten en leven? Tal van wetenschappelijke onderzoeken wijzen aan dat een gezonde leefstijl in het algemeen het immuunsysteem versterkt. Dat is precies waar het om draait, want een goedwerkend immuunsysteem beschermt ons tegen infecties en virussen en tegen allerlei andere ziekten. Hoogste tijd dus om je gedrag te veranderen en dat te laten beklijven. Minder eten, geen tussendoortjes meer, goed slapen en veel bewegen. Verban alcohol en sigaretten. Maak eens een lange duurloop op je nuchtere maag, train je buikspieren en ga lekker zwemmen in open water. Een koude douche werkt ook goed: dat zorgt ervoor dat verschillende stoffen naar de juiste plekken in je lichaam gaan. Gestaag werken aan een gezonde BMI, die past bij je leeftijd. Bedenk daarbij dat het niet een kwestie van volhouden is: je bent er alleen bij gebaat als je een gezonde leefstijl omarmt als jouw nieuwe levenshouding. Wat je ervoor terugkrijgt? Je voelt je vitaler, energieker en hebt minder stress. Wie gaat er voor?

DAT WIJ (NOG BETER) LOPEN

Pieter Hamming, Leefstijlcoach, fysiotherapeut

  << Interview met Rob Koenen NIEUWS: 15 juli 2021 Het favoriete hardlooprondje van... >>